Hyvää työtä-Akatemia

Liiketoiminta vaatii sekä intuitiota, että rationaalista järkiajattelua

Uudistumisen taito -valmennuksen neljäs lähipäivä kesäkuussa vei valmennettavat luonnon keskelle Pilpan majalle Kuopioon. Päivän teemat, intuitio, uskomukset ja näkökulman vaihtaminen saivat uuden ulottuvuuden, kun pääsimme peilaamaan niitä myös ulos luontoon.

Tietäminen ei ole vain rationaalista ajattelua ja tietoisesti synnytettyä tietoa. Tietämisessä, erityisesti todella merkittävissä asioissa ja päätöksissä on aina mukana myös ”tietoa ilman tietämistä”, perstuntumaa, fiilistä eli intuitiota. Mutta mistä intuitiossa on kyse ja miten luoda olosuhteet intuition monipuoliselle hyödyntämiselle?

>> Kannattaa myös lukea Pajun blogista lisää mm. siitämitä vieraamme Suvi Kohisevankoski kertoi intuition hyödyntämisestä liiketoiminnassa ja miten uskomuksemme voivat estää tai edistää liiketoiminnan uudistumista.
”Tänään oli superhyviä harjoituksia. Ne kuorivat jotenkin syvemmältä kuin aiemmin. Nyt tuntuu, että kesällä tapahtuu lopulta jotain.”
Minna

Intuitio ja innovatiivisuus syntyvät olemisen tilasta

Jatkuvassa muutoksessa ja paineessa eläminen haastaa paitsi yksilöiden hyvinvoinnin, myös yksilöiden ja organisaatioiden innovatiivisuuden ja uudistumiskyvykkyyden. Ollessamme erityisen stressaantuneita ja merkittävän paineen alla menetämme yhteyden intuitioomme, luovuuteemme ja kykyymme ajatella laaja-alaisesti ja eri näkökulmista. Ja samaan aikaan tiedämme, että uusi syntyy useimmiten pysähtyneestä, hiljaisesta, jopa tylsästä hetkestä, jossa ei ulkoisesti tunnu tapahtuvan juuri mitään.

Elämän luovassa syklissä vaihtelevat olemisen, tekemisen ja saavuttamisen tilat. Tekemisen tilassa toteutamme ideoita ja olemme aktiivisia. Saamisen tilassa saavutamme tavoitteita ja nautimme työn tuloksista. Saamisen tilasta kierto palautuu olemisen luovaan tilaan, jossa tapahtuu uudistuminen ja uusien ideoiden syntyminen, jossa palautamme yhteyden itseemme ja intuitioomme. Aivan kuin luonto lepää talvella ennen heräämistään uuteen kukoistukseen, myös ihmisen luomiskyky palautuu juuri levon ja pysähtymisen hetkissä.

Usein kuitenkin arjessa ja työn kiireessä unohdamme pysähtymisen tärkeyden ja jumitumme tekemisen ja saamisen tilojen välille. Tee-saa-pyörä pyörii, keho ja mieli väsyy ja jokaisella kierroksella menetämme pienen siivun kosketuksestamme intuitioon, innovatiivisuuteen ja kykyyn katsoa asioita uudesta näkökulmasta. Erityisesti organisaation innovatiivisuuden ja uudistumiskyvyn kannalta tämä on erityisen vaarallista, sillä liiketoiminnan vaihtoehtona on pääsääntöisesti joko uudistua ja mennä eteenpäin tai taantua.

Jos haluamme säilyttää itsessämme ja organisaatiossamme kyvyn luoda uutta ja uudistua, kyvyn aidosti nähdä ja kohdata toisemme ja ehkä aistia jotain sellaista, jota suoran viestinnän keinoilla emme tavoita, tarvitsemme hetkiä, ymmärrystä ja taitoa pysähtyä.

”Elämän luova kierto puhutteli minua tänään. Olemisen tärkeys nousi esiin etenkin vapaa-ajassani. Ei minun tarvitse olla koko ajan tekemässä jotain ja täyttämässä toisten toiveita. Työ on nykyisin omassa yrityksessä niin ihanaa, etten edes odota lomaa entiseen malliin.”
Sari

Tietäminen = intuitio + päättely

Länsimainen ajattelutapa kannustaa rationaaliseen järkiajatteluun. Saatamme uskoa ja ajatella, että kaikki tieto on pääteltävissä ja ajateltavissa. Intuition voimaa ei välttämättä edes tajuta tai sitä ei osata hyödyntää.

Intuition tutkija Asta Raami on tiivistänyt hyviä oppeja siitä, kuinka älykkään intuition hyödyntämistä voi harjoitella. 

  1. Ensimmäinen askel on kyky virittäytyä älykkääseen intuitioon. Se vaatii, että aistit ovat auki ja meillä on yhteys omaan kehoon ja sen viesteihin. Monet intuition viestit ovat kehollisia ja vaativat pysähtymistä kehon viestien äärelle.
  2. Intuition lukutaito eli havaintokyky saa meidät tunnistamaan ja poimimaan oleelliset viestit talteen.
  3. Kolmas askel älykkään intuition hyödyntämisen tiellä on arvioida intuition luotettavuutta. Kaikki viestit eivät suinkaan ole relevantteja tai vie oikeaan suuntaan. Kun intuitioon yhdistetään päättely, syntyy tietäminen. 

Parhaita kasvualustoja intuitioille ovat pysähtyminen ja kehon kuunteleminen. Pysähtyminen antaa tilaa ajatusten tupsahdella. Keho puolestaan osaa kertoa, tuntuuko hyvältä ja onko suunta oikea.

”Jokaisessa suuressa keksinnössä tai löydössä on epäjärjellinen Intuition elementti mukana.”
Filosofi Karl Popper (1902–1994)

Intuition viestit ovat kehollisia

Valmennuspäivän alussa tunnustelimme kehollisia viestejä ja opettelimme käyttämään niitä tietolähteenä. Voit kokeilla tätä helppoa harjoitusta seuraavasti:

  • Ota hyvä asento ja sulje silmäsi. Ota muutama syvä hengitys ja rentouta kehosi.
  • Tuo sitten mieleesi jokin mielestäsi vastenmielinen tai ikävä asia tai vaikka inhokkiruokasi. Tunnustele, missä tunne tuntuu kehossasi ajatellessasi tätä asiaa, miten keho siihen reagoi. Opettele paikantamaan tämä tunne kehossasi. Tämä on kehosi viesti: EI.
  • Luovu sitten ajatuksesta, hengitä taas syvään, rentouta keho ja löydä uudelleen helppouden tunne kehossasi.
  • Tuo sitten mieleesi jokin miellyttävä, mukava asia tai vaikka lempiruokasi. Tunne, miten kehosi tähän reagoi, miltä ja missä se kehossa tuntuu. Paina mieleesi tämä kehollinen tunne, se on kehosi viesti: KYLLÄ.

Jatkossa voit hyödyntää tätä kehollista tunnetta päätöksenteon hetkellä. Unohda hetkeksi järkiajattelu tai päättely, rentouta kehosi ja tuo sitten ensimmäinen vaihtoehto mieleesi, tunnustele, sanooko keho kyllä vai ei. Mieti sitten toista vaihtoehtoa ja tunnustele samoin: mikä on kehosi viesti.  

Intuitio on tietoa ilman tietämistä, välitöntä tajuamista, näkemystä ja sisäisestä käsittämistä. Kun sitä oppii hyödyntämään, voi mailan puristamisesta kenties hieman hellittää – sekä elämässä, että liike-elämässä.

>> Lue myös blogisarjan aiempi osa Synnytä tunteita, luo merkitystä, rakenna kestävää liiketoimintaa sekä seuraava osa Kuunteleminen luo yhteyttä, yhteisöllisyys voimauttaa

Uudistumisterveisin,

Hanna

Teksti on laadittu yhteistyössä Vuokko Viljakan kanssa

Uudistumisen taito-valmennus saa rahoitusta Euroopan Unionin Euroopan sosiaalirahastolta. 

Kommentoi